2010. március 11., csütörtök

International women's day

Nők napja alkalmából ellátogattunk a várostól kb. 20 km levő törzshöz, így velük ünnepeltünk délelőtt. Nagyon kedvesen fogadtak minket, volt 'welcome dance' meg erjesztett rizs, amit 'handia'-nak hívnak. Természetesen mindenki tartott egy kis beszédet, azaz nekünk is kellett :), aztán mi is táncra perdültünk velük együtt. A handia'-nak olyan íze van mintha sört kevernél össze egy kis tejjel :), és színre is fehér a rizstől. Az alkohol tartalma kb. 5 % lehet, ezt fogyasztják elég sokan. Ebben a melegben elég egy pohárral meginni, utána tuti alvás 3 órán keresztül.

Délre vissza is érkeztünk a vársoba, ahol várjuk hogy elkészüljön az ebéd.
Ma délután volt az első oriya nyelvóránk :), hát nagyon vicces volt, az ábécével kezdtük. Van 50 betűjük, azokat próbáltuk rajzolni, de szerintem sose fogom ezt megtanulni. Így kezdődik: A, Á, I, Í, U, Ú.....és a többi, a betűk 90%-a számomra kiejthető(a francia lánynak elég nagy nehézséget jelent a Rrrr, és az aaaaa) viszont a többi annyira hasonlít, hogy mi nem hallottunk különbséget bennük. Az óra második fele a Taa, Thha, Tttthaaa, és TTTTHHHaaooo kiejtésével kudarcba fulladt, végig röhögtük :D
Viszont a napok nagyon érdekesek, egy kis nyelvlecke:
Üdvözlés: Szia, Hello – Hindi: Namaste Oriya: Namaskar
Hét napjai:
            Vasárnap – Robibar
            Hétfő – Sombar
            Kedd – Mongolbar
            Szerda – Budhubar
            Csütörtök – Gurubar   
            Péntek – Sukrobar
            Szombat – Sonibar

Kaja, kaja, kaja...annak ellenére, hogy mindenki óvott az indiai kajától, még nem volt gyomorrontásom és hasmenésem sem, bár amikor a levélből készült tányérra pakolták ki a kaját és kézzel kellett enni(és nem tudtad megmosni a kezedet), egy kicsit elgondolkoztam azon, hogy megegyem-e. De nem lett semmi bajom.
Tegnap kint vacsiztunk egy közeli kifőzdében, zöldségekből készült chuthney-t (zoldsegek pikáns szószban) 'pitával' de itt Patana-nak hívják, igazán finom volt :).
Jelenleg úgy döntöttem, hogy elég ha hetente 4-5 eszek indiait étteremben vagy kifőzdében de hiányoznak az othoni ízek, úgy hogy főzöcskézek is :).
Meglepődtem, amikor láttam, hogy egy csomó othoni zöldséget meg lehet itt is vásárolni mint pl. uborka, karalábé, paradicsom, karfiol, tök, borsó, kaliforniai paprika, krumpli. Viszont ezen kívül van egy csomó nagyon érdekes zöldség, csak egynek tudom a nevét 'Karela' de mi 'green mouse'-nak hívjuk, mert egér formája van, sőt inkább sündisznó!!! Majd teszek fel képet róla.
Gyümölcsből is van sok -féle, a mostani kedvencem a szőlő és a görögdinnye :), de van banán, kókusz, narancs és alma is, viszont az alma drága. Nemsokára lesz ananász és mangó :P, nagyon tuti lesssszzzzz!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése